KORNING

 

VAD ÄR EN KORNING

En korning är ett mentalprov där man vill försöka ge en så bra bild som möjligt av hundens mentalitet, t ex tendensen att bli rädd, aggressiv eller gå upp i stress. Man utnyttjar retningssituationerna som skall vara lätta att standardisera så att alla testade hundar råkar ut för samma saker. För att i möjligaste mån förhindra skillnader i erfarenhet hos hundarna ska momenten inte vara vanliga i hundens miljö. Under korningen passerar hunden ett antal testsituationer och domarna (2 st.) noterar hur de uppfattat att hunden upplevt testet.

VEM FÅR DELTA PÅ KORNING?
För att Din hund skall ha rätt att delta på en korning skall den vara registrerad i SKK eller av SKK erkänd utländsk klubb. Hunden skall vara mellan 22 och 48 månader samt vara ID-märkt. Du får bara ta ut Din hund 2 ggr. Övriga hinder för deltagande är hund som är blind eller döv, tik som löper, hund som är sjuk eller skadad, tik senare än 30 dagar före beräknad valpning eller tidigare än 75 dagar efter valpning. Hunden skall vara vaccinerad.

HISTORIA

I Sverige har vi en lång mentaltesttradition, det vi saknar är dock utvärdering av dessa. 1973 gjorde genetikerna Reuterwall och Ryman en utvärdering av de olika egenskaperna i HS (hundskolan) dåvarande L-test (lämplighetstest). Denna utvärdering kallade man ”An estimate of the magnitude of additive genetic variation of some mental characters in Alsation dogs”. Hereditas 73:277-284". De fann tendenser till påvisbar arvbarhet i en av egenskaperna, nämligen kamplust (lek). 1992 kan man i tidningen brukshunden läsa Per-Erik Sundgrens artikel "Är mentalitet ärftlig?". I denna preliminära rapport har man ej kunnat påvisa att egenskaperna kamplust och försvarslust är ärftliga, däremot de övriga egenskaperna. Exempelvis egenskapen temperament ligger högt vad gäller ärftlighet. Detta innebär att det är stor skillnad i aktivitetsnivå mellan olika avkommor efter olika avelsdjur. Att jämföra resultat vid olika tester kan dock vara svårt. Reuterwall och Ryman baserade sina resultat på HS gamla L-test som innehöll mer komplicerade moment med figurantarbete än den nuvarande som P-E Sundgren m.fl. håller på att utvärdera.

HS ursprungliga L-test användes under perioden 1947-1978. Därefter skedde en omarbetning av testen huvudsakligen i ledning av Sven Järverud där bl.a. retningssituationer och reaktionsvärderingsmodeller prövades. Den gamla L-testen finns beskriven i instruktionsboken "Hundinstruktion, Lämplighetstest" från 1970.

BEDÖMNING

De egenskaper man testar under korningen är:

- Tillgänglighet
- Kamplust
- Jaktlust
- Social kamp
- Temperament
- Skärpa
- Försvarslust
- Nervkonstitution
- Hårdhet
- Dådkraft
- Skottfasthet

Betyg sätts i en skala från -3 till +3 där +3 är det mest önskvärda för en tjänstehund av polishundtyp. Domarna tolkar hur hunden upplever situationen under testet. Detta innebär att subjektiviteten ökar i jämförelse med bedömningen under ett MH, större utrymme för variation i domarens uppfattning ges. Detta gör att det krävs mycket god utbildning, samträning och erfarenhet av domarkåren.

För att bli godkänd på korningen krävs att hunden uppnått en summa av 100 p med lägst +1 i vardera egenskaperna tillgänglighet och nervkonstitution, -1 i skärpa samt skottfasthet. Hunden skall även vara exteriörbeskriven av en av SKK auktoriserad exteriörbeskrivare för rasen eller en auktoriserad hundbeskrivare klass I. Hunden skall även vara HD-röntgad u a och ha som lägst ett 2:a pris efter 15 mån ålder vid en officiell utställning.

Copyright ã M Lindskog